5 redenen waarom je zelf een camper wilt bouwen:
- Zelf je camper bouwen betekent een camper die helemaal aan jouw wensen voldoet!
- Je leert skills waar je de rest van je leven wat aan hebt.
- Je gaat onwijs trots zijn op je zelfgebouwde camper.
- Je wordt onderdeel van een fantastische vanlife community en ontmoet de leukste mensen!
- En natuurlijk, ultiem genieten van jouw vanlifedroom!

Zelf een camper bouwen, hoe doe je dat?
Je loopt met het idee rond om zelf een camper te bouwen. Het bouwen lijkt je een geweldig avontuur en je droomt van het busleven met je eigen camper. Dat er ook vragen in je opkomen zoals: Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een camper? Kan ik dat wel zelf? Waar moet ik beginnen? Wat gaat het kosten? Is het moeilijk om zelf een camper te bouwen? Is heel logisch.
Geen zorgen, we helpen je op weg!
Wat komt er allemaal kijken bij het zelfbouwen van je camper?
Om je een idee te geven, vind je hieronder een inkijkje van wat je zoal gaat tegenkomen.
Aangevuld met tips en aandachtspunten.
Wet & regelgeving
Niet meteen de leukste, maar dan hebben we die alvast maar gehad. Je krijgt onder andere te maken met de campereisen van de RDW, de eisen van de Belastingdienst als je het kwarttatief wilt aanvragen, maar vergeet ook niet op tijd te informeren naar de voorwaarden van je verzekeraar. En als je pech hebt, krijg je ook te maken met de APV van je gemeente.
Skills
Bij het bouwen van een bus komen verschillende ambachten bij elkaar. En zoals met alles word je er goed in door meters te maken. Dus, aan de slag! Zelfs als je nog geen bus hebt, kan je al gaan oefenen. Ontwerp en bouw bijvoorbeeld een (nacht)kastje met een lade en deurtje. Van die ervaring heb je dadelijk alleen maar profijt. Naast ontwerpen en meubelmaken heb je ook andere skills nodig zoals loodgieterskills, elektraskills, maar ook plannen, budgetteren en overzicht bewaren Wanneer je zelf een camper bouwt, leer je gegarandeerd een hoop waar je de rest van je leven plezier van hebt!
Een bus kopen
Geen camper zonder bus! Maar, hoe vind je de ideale wagen? Zorg dat je wensen helder zijn. Hoe groot moet je bus zijn? Heeft ie veel vermogen nodig? Wil 4 wheel drive? Zoek dan op welke type bussen geschikt zijn en in je budget passen. Vergeet daarbij niet dat je vaak nog BPM moet betalen. Struin met je zoekopdracht de autoverkoopsites af en google je suf of dat ene type bekend staat om ‘standaard’ gebreken. Neem iemand mee met verstand van auto’s als je dat zelf niet hebt en/of doe een aankoopkeuring.
Kennis en uitzoekwerk
Om goed beslagen ten ijs te komen zul je je research moeten doen. Heb je bijvoorbeeld een omvormer nodig? Zo ja, hoe groot? Absorptie- of compressorkoelkast? Wat zijn de veiligheidsvoorschriften voor het gebruiken van gas? Weet je de do’s en dont’s voor het isoleren? Hoe zwaar mag je camper zijn? Ga je met populierenhout bouwen? Okoume? Of toch aluminium? Zitplaatsen op kenteken? Draaiplateaus die (wel) goedgekeurd worden? Kortom een mooie stapel huiswerk 😉 Let er op dat je goede bronnen gebruikt en je laat voorlichten door experts.
Ontwerp
Een ontwerp is je bouwplan. Het is handig, al dan niet essentieel om van te voren te weten, wat waar in je bus komt. Daarvoor maak je een ontwerp waarmee je onderzoekt wat je mooi vindt, of je al je wensen kwijt kan, welke producten je wilt gebruiken en wat de ideale indeling is. Zonder ontwerp bouwen is niet handig. De kans is dan groot dat je (gedeeltelijk) opnieuw moet beginnen. Bijvoorbeeld omdat je niet uitkomt met de ruimte die je nog over hebt. Of omdat je geen verstevigingsbalk achter je wandbetimmering had geplaatst voor het ophangen van je bovenkastjes.
Doorzettingsvermogen
Zelf een camper bouwen is een fantastisch avontuur, maar het gaat gegarandeerd met ups en downs. Een goede dosis doorzettingsvermogen is niet overbodig.
Om ervoor te zorgen dat jij alle kennis hebt en skills leert die je nodig hebt om jouw droomcamper te bouwen, ontwikkelen we een online cursus. De ‘van bus tot droomcamper’ cursus neemt je stap voor stap mee tot aan het waarmaken van jouw vanlifedroom. Schrijf je hier in voor de interesselijst, dan houden we je op de hoogte en krijg je als eerste toegang.
Waar moet je beginnen als je zelf een camper wilt bouwen?
Overweldigd? Begin gewoon! Het is slim om met je vanlifedroom te starten. Maak die helder en de bijbehorende wensen specifiek. Als je vanlifedroom helder is, dan wordt het duidelijk welke kennis je op moet doen, welke skills je moet leren, welke regelgeving er relevant is en aan wat voor een budget je moet denken. Bovendien is je vanlifedroom een heerlijke driveveer die als een magneet gaat werken om hem te realiseren.
Is zelf een camper bouwen moeilijk?
Ik zal eerlijk met je zijn. Een camper bouwen doe je niet ‘even’, het is een uitdaging. Het goede nieuws is; alles wat je nodig hebt om zelf een camper te bouwen, is te leren en een fantastisch avontuur.
Ja, jij kan dit!

Welk gereedschap heb je nodig om zelf je camper te bouwen?
1. Boor /schroefmachine
Vooral als je met balken je bus bouwt, boor je veel gaten om er vervolgens een schroef in te draaien. Met één machine ben je constant je boortje en je schroefbitje aan het wisselen. Wil je lekker doorwerken en niet de hele tijd lopen hannesen? Koop dan een set van twee. Dan heb je er één om te boren en één om te schroeven.
2. Invalzaag
De invalzaag is een soort cirkelzaag die pas nadat je hem aanzet in het hout zakt en langs een rails zaagt. Hij is een stuk veiliger om mee te werken dan een cirkelzaag en perfect om al je platen kaarsrecht mee op maat te zagen. Bovendien kan je middenin een plaat beginnen om bijvoorbeeld een spoelbak uit te zagen.
3. Afkortzaag
Met een afkortzaag kan je balken loodrecht afzagen (afkorten) en vervolgens recht op elkaar schroeven. Als je je meubels met een balkenframe wilt bouwen dan passen je meubels met dit gereedschap goed in elkaar en worden ze mooi recht.
4. Decoupeerzaag
De decoupeerzaag is een fijne wendbare tool. Je kan er goed mee sturen waardoor hij ideaal is om er vormen mee uit te zagen zoals bijvoorbeeld de krommingen van je wanden. Omdat het zaagje klein is, kan je ook in het midden van een plaat een gat boren waar het zaagje inpast en vervolgens iets uitzagen. Een gat voor een (dak)raam bijvoorbeeld.
5. Schuurmachine
Je wilt al je meubels goed schuren en dan vooral de zijkanten niet vergeten zodat er dadelijk geen splinters in je benen prikken. Toch een boel werk als je dat allemaal met de hand moet doen.
Beschik je niet over een goede werkplek en het benodigde gereedschap?
Je kunt bij ons in de werkplaats een werkplek gebruiken en gereedschap huren.
3 valkuilen wanneer je zelf een camper bouwt
(en hoe je ze voorkomt)
1. Je vanlifedroom en de bijbehorende wensen niet helder hebben
Dit zien we helaas vaak misgaan. Zelfbouwers die vol goede moed beginnen, maar compleet vastlopen, opnieuw beginnen of niet helemaal blij zijn met het eindresultaat. Gelukkig is dat simpel te voorkomen! Maak je vanlifedroom en wensen helder. Dan maak je makkelijk keuzes, waardoor je niet constant twijfelt en tijd verliest door het vele wikken en wegen. Je denkt dan niet halverwege “laten we het anders doen” om vervolgens opnieuw te beginnen. En je hoeft aan het eind geen youtubefilmpje te maken over “de dingen die je de volgende keer anders zou doen in je camper” ;).
2. Niet goed op de hoogte zijn van regelgeving, de mogelijkheden en de gevaren
Een camperbouwen is geen rocket science, maar er zijn een aantal zaken die wil je gewoon in orde hebben, zeker als je van plan bent om met elektra en gas te werken. Zorg dat je heel goed weet wat je doet. Lees je in, vraag experts om hulp of volg onze online cursus :). En mocht je het je afvragen? Nee, gebruik geen speakersnoeren voor je spotlampjes, ook niet als iemand op facebook zegt dat het wel kan of de jongen bij de praxis ze je aanraadt (helaas, dit gebeurt).
3. Niet om hulp vragen
Zelf doen is iets anders dan alleen doen. Het is helemaal niet erg om je op weg te laten helpen, de lastige dingen uit te besteden of op een andere manier om hulp te vragen. We hebben het vaak gezien in onze werkplaats dat mensen helemaal vastliepen, de lol in het zelfbouwen verloren en bijna de handdoek in de ring gooiden. Door dat lastige onderdeel samen op te pakken of uit te besteden, valt er een last van de schouders af en bouw je weer met plezier verder aan je droomcamper.
Hoe wij je kunnen helpen om jouw vanlifedroom waar te maken:
Zelf (of met hulp) je camper bouwen in onze
Camper Werkplaats
Onder begeleiding aan je camper bouwen. Met gereedschap leren werken. Je plan voorleggen. Of zelfstandig gebruik maken van de werkplaats en de machines.
Van bus tot droomcamper cursus
Coming soon! De online cursus waarin je alles leert om zelf je droomcamper te bouwen. Schrijf je nu in voor de wachtlijst, dan houden we je op de hoogte en krijg je als eerste toegang.
Over ons
Als geen ander weten wij hoe waanzinnig het is om zelf een camper te bouwen en te leven en te reizen in je eigen droomcamper.
Dat gunnen wij jou ook! 3 ervaren camperbouwers met elk hun eigen specialiteit zijn jouw mentor:

Joost
Meubelmaker
Ik leer je de skills en geef je het zelfvertrouwen om zelf jouw camperinterieur te bouwen waar je trots op bent.

Britte
Ontwerper
Ik zorg dat jij vol inspiratie een fantastisch en haalbaar ontwerp maakt voor een huisje op wielen waar jij je helemaal in thuis voelt.

Lucas
Technicus
Ik laat je kennismaken met elektra zodat jij op een duurzame manier je bus van stroom kan voorzien.