Dakluik camper
Wil jij een dakluik in je camper plaatsen? Zeker doen! Wij zijn groot fan van dakramen. Het begint al met het plaatsen van het dakluik. Hoe stoer is het om een gat in je dak te zagen?! Oké en doodeng, maar no worries we helpen je. En het resultaat mag er zijn. Prachtig licht en een heerlijk briesje. Lees snel verder over onze aanbevelingen en tips.
Voordelen van een dakluik in je camper
- Een transparant dakluik zorgt voor mooi lichtinval
- Luchtcirulatie en ventilatie door je camper
- Wegdromen onder de sterren
Nadelen van een dakluik in je camper
- Het dakluik maakt je camper hoger
- Puzzelen met eventuele zonnepanelen
- Meer weerstand tijdens het rijden
- De meeste dakramen moet je sluiten tijdens het rijden, niet vergeten!
Welk dakluik kopen voor je camper?
Dakluiken vind je in verschillende soorten, maten en kwaliteit. Maar, waar moet je op letten als je een dakluik koopt voor je camper? Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden en wat je wel of niet wilt overwegen.
Dakluik camper met ventilator
Reis jij graag naar warme oorden? Dan is een ventilator geen overbodige luxe. Kom maar door met dat briesje!
- De meeste ventilatoren kunnen zowel lucht toevoeren als afvoeren. Dat laatste is handig om kookdampen snel je camper uit te krijgen.
- Bedenk dat een ventilator licht tegenhoudt. De ventilatoren met transparante bladen laten nog het meeste licht door.
- Een ventilator maakt geluid, de een meer dan de ander.
Ventilator met ingebouwde thermostaat
Euh.. kan die ook verwarmen dan? Nee, was het maar zo’n feest. Met ‘ingebouwde thermostaat’ wordt bedoeld dat de ventilator automatisch harder of zachter gaat draaien afhankelijk van de door jou gekozen ideale temperatuur. Beetje een overbodige gimmick als je het ons vraagt.
Dakluik met of zonder permanente ventilatie?
Je wilt je bus goed ventileren om condensatie te voorkomen. Heb je geen of onvoldoende ventilatie in je camper dan raden we je een dakraam met permanente ventilatiegaten aan. Zo ventileer je jouw camper ook als het dakraam gesloten is.
Let op: Een dakraam met permanente ventilatiegaten kan suizen tijdens het rijden. Dit los je op met een spoiler.
Verschillende hefsysteem
Er zijn verschillende systemen bedacht om een dakraam te openen. Bovendien kan het ene dakluik verder open dan het andere.
- Bij een beugel of handvaten heb je vaak maar één of enkele standen. Met een draaiknop, slinger of elektronisch systeem kan je het dakraam op elke (tussen)stand openen.
- Helaas zijn niet alle systemen even degelijk. We adviseren je om de plastic handvaten die je moet indrukken links te laten liggen. Dit is een wankel systeem en gaat snel stuk.
- Ook de hefsystemen met gasveren staan er om bekend snel kapot te gaan.
Dakramen voor campers
Er zijn dakramen op de markt die alleen geschikt zijn voor caravans. Deze kan je in je camper installeren, maar let op dat je er niet harder mee mag rijden dan 100 km/uur.
Formaat van het dakluik
Het standaard formaat dakraam is 40×40 cm. Het kleinste dakraam is 28×28 cm en het grootste 96×65,5 cm. Let op, dit zijn gatmaten. Houd er rekenening mee dat je zowel binnen als buiten je camper nog iets meer ruimte nodig hebt rondom je dakraam.
- Zaag voor het plaatsen van een dakluik geen dakspanten van je bus door.
- Heb je ribbels of een ronding in je dak? Zorg dat je niet meer dan 10mm ruimte hebt tussen je dakraam en je dak.
- Heb je maar weinig ruimte op je dak, maar wil je toch dakventilatie? Kijk dan eens naar een ontluchter al dan niet met ventilator. Deze zijn zo’n 10cm in doorsnede.
Dakdikte
Bij de meeste dakramen staat een dakdikte vermeld. Je dakdikte is de afstand tussen de bovenkant van je dakribbels en de onderkant van je (toekomstig) ingebouwde plafond. Vaak is de gegeven dakdikte van het dakluik verder op te rekken door een andere montageset of langere schroeven te gebruiken.
Dakraam met of zonder transparante kap
Er zijn dakluiken op de markt met een dichte kap en met een transparante kap. Wij zijn gek op de transparante kap vanwege het vele en natuurlijke licht. Zeker boven je zitgedeelte is dit heel aangenaam. Hangt het dakraam (ook) boven je bed? Dan kan je al sterrentellend in slaap vallen.
Maar, een transparante kap heeft ook een nadeel. S’nachts of ‘s ochtends vroeg komt er ook licht doorheen. Nu zijn de meesten wel uitgerust met een verduisteringsgordijn, maar die houdt natuurlijk ook dat fijne briesje tegen. Een dakraam met dichte kap laat een stuk minder licht door, ook als je die een stukje open hebt staan.
Muggengaas
Vrijwel elk dakraam is voorzien van muggengaas of kan je die er los bijkopen.
Verduisteringsgordijn
Sommige dakramen zijn ook uitgerust met een verduisteringsgordijn of je kan deze er los bijkopen.
- Let op: rolgordijnen in combinatie met een insectenhor op een veersysteem (rollo) zijn erg gevoelig en gaan snel stuk. (bijvoorbeeld die van de Heki 2 en Fiamma vent 50).
De beste dakluiken voor je camper
“Het kost niks, maar dan heb je ook niks” gaat zeker op voor dakluiken. Besteed liever iets meer voor een degelijker product, dan sta je niet om de haverklap een nieuw onderdeel te bestellen. Wat ons betreft zijn dit de beste dakramen op de markt.
#1 Maxxfan Deluxe dakluik (40x40cm)

Ben jij opzoek naar een dakluik met ventitalor? Dan is de Maxxfan Deluxe je beste optie. Laat je niet afschrikken door de enorme ‘pukkel’ op je dak. Dit is alleen wanneer die openstaat.
Open tijdens regen (en rijden) De Maxxfan heeft een fantastisch systeem waardoor het dakluik open kan blijven staan terwijl het regent. Dat wil je! Echt. Gaat het eindelijk regenen naar een warme dag, moet je alle ramen en deuren dichtgooien zodat het niet naar binnen regent. Met de Maxxfan haal je die koele lucht wel je camper in.
Ventilator Geruisloos zal een ventilator natuurlijk nooit zijn, maar de Maxxfan is veruit de stilste van allemaal. De ventilator is te bedienen met een afstandsbediening, kan gebruikt worden voor zowel luchttoevoer als luchtafvoer in 10 verschillende snelheden en heeft een ‘thermostaat’.
Uitvoeringen Verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Met een heldere kap voor de meeste lichtinval. ‘Smoke’ kap voor een beetje lichtval en de dichte witte kap voor de minste lichtval. Behalve de kap zijn de uitvoeringen verder hetzelfde.
Let op De Maxxfan heeft wel een insectenhor, maar geen verduistering. De ‘Maxxshade’ verduistering kan je wel los aanschaffen uitgevoerd met en zonder led verlichting.
#2 Dometic Heki dakramen
Wil jij een dakluik dat zorgt voor veel licht? Dan raden we je de Heki dakluiken van Dometic aan. De transparante dakramen zijn er in allerlei formaten van klein tot gigantisch.
Heki 3 Plus (96 x 65,5 cm)
Dit is het grootste dakraam op de markt. Uitgerust met muggengaas, verduistering en verlichting en met een slinger te openen. Het raam wordt geleverd met vantilatie- openingen, maar deze kan je evntueel dichten met een rubber. Helaas is dit raam moeilijk verkrijgbaar en flink aan de prijs.
Midi Heki Style: (70 x 50 cm)
Dit grote dakraam is verkrijgbaar met of zonder permanente ventilatie, met beugel of met slinger en met een zwarte of witte afwerking. Alle uitvoeringen hebben een verduistering/muggengaas combinatie.
Mini Heki Style: (40 x 40 cm)
De Mini Heki Style open je met een beugel, heeft een verduistering/muggengaas combinatie en is verkrijgbaar met of zonder permanente ventilatie. Let wel even op je dakdikte. Er zijn namelijk twee uitvoeringen: Voor dakdiktes van 25 tot 42mm en voor dakdiktes van 43 tot 60mm.
Micro Heki: (28 x 28 cm)
De Micro Heki open je met een beugel en heeft een insectenhor. Ook verkrijgbaar met verduistering en met of zonder permanente ventilatie. Ideaal voor in de badkamer of als je een klein dakraam zoekt.
Let op Dometic heeft flink geïnvesteerd in het verbeteren van hun hef- en verduisteringsysteem met duurzame en degelijke producten als resultaat. Wij raden je aan om de oudere systemen met Pneumatische veren te vermijden en de hendel die ondersteund wordt door twee gasveren links te laten liggen. Oftewel de Heki 2 en de Mini Heki S.

#3 Fantastic Vent (40x40 cm)

De Fantastic vent is het dakluik met ventilator van Dometic. In alle eerlijkheid wint hij het niet van de degelijke Maxxfan met zijn raincover. Maar, de Fantastic vent is te goed om hem over te slaan. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat jij deze een stuk mooier vindt dan de Maxxfan.
Regensensor Het dakraam is uitgerust met een regensensor. Zodra er regen wordt gedetecteerd sluit het dakraam automatisch. Stopt het met regenen? Dan gaat het dakraam van zelf weer open.
Ventilator De ventilator is iets luider dan de Maxxfan, maar minstens zo krachtig. Het type 3350 heeft 3 snelheden en is zowel handmatig als elektrisch te openen. De nieuwere 7350 heeft 14 snelheden en heeft een afstandsbediening. Zowel luchttoevoer als luchtafvoer is mogelijk en de Fantastic vent beschikt over een ‘thermostaat’.
Let op Dit dakluik beschikt niet over permanente ventialatie. Dicht is ook echt dicht. Het raam is voorzien van muggengaas.
Is een dakluik in je camper
monteren moeilijk?
Nee, het installeren van een dakraam in je camper is geen rocket science. Als jij rechtuit kan zagen met een decoupeerzaag, het juiste materiaal gebruikt, je goed voorbereid en netjes werkt, kan je zelf een dakraam installeren. Maar, een gat in je bus zagen is natuurlijk wel rete spannend! Installeer jij je dakraam liever onder begeleiding?
Wees welkom in onze werkplaats waar we je een handje helpen.
