Couchsurfing & Vanlife

Doe mee met de locals!

Wat is couchsurfing?

Couchsurfing is een fantastische manier om contact te maken met locals en te leren van elkaars cultuur & leven.

Het idee is dat je een paar nachtjes bij iemand thuis komt logeren, maar je kan afspreken om alleen een middagje te gaan hiken of om een biertje te doen.

Joost en ik hebben fantastische herinneringen aan onze couchsurfavonturen en vrienden voor het leven gemaakt. Sterker nog. De aanleiding dat ik dit blog schrijf is omdat onze couchsurfvrienden uit Bejing ons de afgelopen week in Nederland kwamen opzoeken!

Een host vinden (of je aanmelden als host) doe je op: www.couchsurfing.com

Vanlife en couchsurfing
Couchsurfing Vanlife

Couchsurfing & Vanlife,
de perfecte combinatie!

Als vanlifer ben je een enorm zelfstandige reiziger. Je hebt je eigen vervoer, je eigen slaapplek, navigatie en waarschijnlijk ook 24/7 toegang tot internet.

Aan de ene kant is dat chill, maar je dunt ook de spontane ontmoetingen uit. Je hoeft bijvoorbeeld niemand meer om een leuk restaurantje te vragen (om vervolgens op een verjaardagspicknick te belanden). 

Couchsurfing is een laagdrempelige manier om locals te leren kennen, die je vaak de meest fantastische plekken laten zien en je leren over hun leven en gewoontes.

Is couchsurfing wat voor mij?

  • Als jij net als ik niet zo’n snelle reiziger bent die de ene highlight naar de andere highlight afvinkt, maar een land, regio of plek en de mensen en cultuur die daarbij hoort wilt leren kennen of beter nog wilt deelnemen ipv toekijken, dan is couchsurfing een fantastische manier.

  • Heb jij ook altijd honderd vragen en gedachtes als je op reis bent? Hoe fantastisch is het als je al je vragen kan stellen aan een local.

  • Vind je het leuk om mensen te ontmoeten, maar spannend of lastig om op mensen af te stappen? Dan is couchsurfing een laagdrempelige manier om af te spreken met locals waarvan je weet dat ze dat hartstikke leuk vinden.

  • Ik kan mij voorstellen dat je het spannend vindt om bij een vreemde te gaan logeren. Het voordeel is dat je met je camper altijd zo weer weg bent en als je host een oprit heeft, je eventueel ook gewoon in je camper kan slapen. Bovendien kan je zien of een host al reviews heeft of kan je voor een middagje afspreken in het openbaar afspreken.

    Joost en ik hebben nooit een vervelende ervaring gehad met couchsurfing, maar we kiezen onze host (of gast) selectief uit. Lees hieronder onze de tips om de perfecte host te vinden.

  • Last, maar zeker niet least! Hoewel couchsurfing gratis is, moet dit niet de reden zijn waarom je gaat couchsurfen. Couchsurfen gaat om sociale interactie, elkaar leren kennen & verhalen delen. Het is geen gratis Air-BNB.

Hoe werkt couchsurfing?

In het kort:

Stap 1: Je maakt een account aan op couchsurfing.com.

Stap 2: Om het platform te mogen gebruiken (en te supporten) betaal je 14,99 euro per jaar of 2,99 euro per maand.

Stap 3: Om serieus genomen te worden als couchsurfer en/of host vul je je profiel zo volledig mogelijk in en upload je een aantal foto’s van jezelf.

Stap 4: In de zoekbalk (linksbovenin) vul je een land, stad of dorp in waar je graag wilt logeren.

Stap 5: Klik vervolgens op ‘find a host’ en potentiële hosts komen te voorschijn. Bekijk de profielen en stuur de host(s) die je het meest aanspreekt een berichtje.

 

 

Onze Couchsurfervaringen

In een Laotiaans hostel hoorde ik voor het eerst over couchsurfen. Als 19 jarige backpacker, die naast zichzelf opzoek was naar avontuur, leek dat couchsurfen mij wel wat. Ik maakte een profiel aan en schreef een paar berichtjes om ze vervolgens niet te versturen. Zo bleek, vond ik een hostel al spannend genoeg. Achteraf kreeg ik daar spijt van en is het couchsurfen altijd in mijn hoofd blijven hangen.

Tot zover mijn bijna couchsurfervaring, op naar het echte werk. Joost en ik hebben mooie, fantastische en prima couchsurfavonturen meegemaakt. Hoewel de ene couchsurfervaring bijzonderder is dan de andere, hebben we altijd een fijne tijd gehad. Om je een beeld te geven hoe bijzonder couchsurfing kan zijn, deel ik hieronder twee van onze verhalen met je:

Couchsurfen in Bejing

In hun pyjama’s kwamen Harry & Doris ons rond een uur of 20:00 ophalen bij het metrostation in een buitenwijk van Bejing. Behalve wij, keek niemand van de pyjama’s op, dus deden wij ook alsof het voor ons de normaalste zaak ter wereld was.

Soms moet je als je gaat couchsurfen (of hosten) even aan elkaar wennen, maar bij Harry & Doris klikte het vanaf het begin ontzettend goed. Hoewel we elkaars cultuur en gewoontes nog niet kenden, voelde het alsof we altijd al vrienden zijn geweest.

De eerste avond kletsten we een eind weg en werden we uitgehoord over Nederland. Harry & Doris zouden graag net als wij de wereld verkennen, maar vooral Harry’s vrije dagen zijn spaarzaam. Ik geloof dat hij er maar 5 in het jaar had. Als alternatief zijn ze gaan couchsurfen om zo toch andere landen, culturen en mensen te leren kennen.

De volgende dag was het ‘Thomb sweeping day’. En dat is precies wat je denkt dat het is. Op deze dag is zo’n beetje heel China vrij om hun voorouders te herdenken en de graven schoon te maken. Harry & Doris zagen het vooral als een vrije dag die ze graag met ons doorbrachten.

Op ons verzoek gingen we niet naar de toeristische attracties (daar hadden we de volgende dag zelf alle tijd voor) en dus namen ze ons mee naar het kunstkwartier, waar hip en jong Bejing graag rondhangt en hielden Joost en ik de ene naar de andere gekke groente omhoog op een lokale markt om te vragen wat het is.

‘s Avonds deed Doris een poging om ons dumplings te leren maken met het deeg dat we op de markt hadden gekocht. Lang verhaal kort. De dumplings waren heerlijk dankzij Doris, maar zagen er niet uit dankzij Joost en mij. Waar we dan weer de grootste lol om hadden.

De volgende dag gingen Joost en ik zelf Bejing verkennen. We hadden de sleutel van het appartement gekregen en waren al bezig met pannenkoekenbakken toen Harry & Doris thuiskwamen.

Ik weet niet zo goed of ze geen vertrouwen hadden in onze bakkunsten (kan ik mij voorstellen na de mislukte dumplings), of dat ze pannenkoeken geen volwaardige maaltijd vinden of dat ze ons heel graag meer chinees eten wilden laten proeven, maar Harry stond er op om meer eten te laten bezorgen. En ik moet zeggen, dat was een fantastische proeverij met onder andere ‘stinky tofu’.

Op onze laatste avond speelden we ‘kakkerlakken poker‘, een spel dat ik altijd meeneem op reis omdat het fantastisch is om met mensen te spelen die je nog niet zo goed kent. Het is makkelijk uit te leggen en erg grappig omdat je moet bluffen en mensen in moet schatten. Bij Harry & Doris was het ook een groot succes en lagen we tot in de late uurtjes weer dubbel van het lachen.

De volgende ochtend ontbeten we als afscheid met z’n vieren bij een authentiek Chinees ontbijttentje. Erg leuk om mee te maken, maar een vrij heftige start voor je maag zal ik je zeggen.

Bij het warme afscheid nodigden we Harry en Doris natuurlijk uit om ooit bij ons te logeren.

We hebben nog regelmatig met ze gebeld en afgelopen week was het dan zover. Ze kwamen naar Europa en we hebben weer mooie nieuwe herinneringen gemaakt en natuurlijk hebben ze bij ons gelogeerd.

Couchsurfen
Couchsurfing & Vanlife
Couchsurfen

Couchsurfen in Mongolië

Couchsurfing & Vanlife
Couchsurfing & Vanlife
Couchsurfing & Vanlife
Couchsurfen

Voordat we überhaupt in Mongolië aankwamen had ik al contact met Ayurzana. Joost en ik zijn allebei vegetariër en ik vond het spannend of we wel door Mongolië konden reizen als vega’s. Ayurzana is vegan en verzekerde mij dat dat prima kan (en ze had gelijk).

Sinds dien had ik zo nu en dan sms-contact met Ayurzana. Ze kon ons helaas niet hosten, maar wilde ons wel graag ontmoeten. Eenmaal in Mongolië bleek het alleen lastig om met elkaar af te spreken.

Maar, op onze laatste dag in Mongolië was Ayurzana net als wij in de hoofdstad Ulaanbaatar en kregen we een berichtje of we die middag mee wilden naar ‘Artist day’. Ze omschreef het als een kunstenaarsmarkt met muziek en vegan eten. Kaartjes waren uitverkocht, maar ze kende de organisatie en kon ons op de gastenlijst zetten.

Dus, Joost & ik skipten onze plannen om naar het kostuummuseum te gaan en spraken af om Ayurzana in de middag in het centrum van Ulaanbaatar te treffen. In de tussentijd haalden we onze schone was op. We hadden net 2 weken op een Mongoolse boerderij gewerkt via workaway, dus ik genoot erg van mijn schone, lekker ruikende kleren.

Vrolijk kwam Ayurzana aanlopen en gezellig kletsend liepen we naar de “Artist market”. En dat staat niet voor niets tussen haakjes…

We stonden voor een chique conferentiecenter, compleet met valet-parkeerders en een meneer in kostuum die de deur openhield voor mensen in prachtige traditionele Mongoolse feestkleding. De man die ons verwelkomde was net zo verbaasd als wijzelf dat we aan het goede adres waren en dan ook nog op de VIP gastenlijst stonden.

Joost en ik hadden dan wel schone kleren aan (gelukkig), maar onze backpack-outfits staken ontzettend af bij de prachtige kledij van de andere bezoekers, bovendien had Joost inmiddels een vrij heftig wildgegroeide baard. Ik heb mij nog nooit zo underdressed gevoeld.

Ayurzana liep trouwens in vrij alledaagse kleding, maar die bleek haar mooie kostuum bij zich te hebben en kleedde zich eenmaal binnen om.

Joost en ik trokken met ons zijn behoorlijk wat aandacht en trots vertelde Ayurzana aan alle nieuwsgierigen dat we uit Nederland kwamen, vegetariërs zijn en ik designer ben, wat toch ook een soort van kunstenaar is.

Lang verhaal kort. We bleken op een event ‘Artist Day’ terecht zijn gekomen van de Supreme Master, een Vietnamese dame die gezien wordt als spiritueel leider die kunst en vegan eten hoog op haar agenda heeft staan. Dit event was voor haar, met name rijke aanbidders, want later hoorde ik dat een kaartje niet goedkoop was.

Goed, Ayurzana zei dat we naar de theaterzaal moesten waar we als VIP fantastische plaatsen kregen. Er moesten nog veel mensen binnen komen en om de minuut wipte Ayurzana enthousiast omhoog wijzend naar iemand die dan een bekende acteur, muzikant of andere idool bleek te zijn. Tot haar blijdschap kwamen de acteurs pal achter ons te zitten.

Het doek ging open en het ene traditionele optreden na het andere kwam voorbij. Mongools ballet, traditionele keelzang, Het Mongoolse orkest, nog meer dan. Joost en ik keken onze ogen uit en het hield niet op. We kregen de Mongoolse cultuur als een kleurrijke waterval over ons heen.

Na afloop was er een (overheerlijk) vegan diner in een soort balzaal, waar we als ik Ayurzana mocht geloven aan tafel zaten met allemaal belangrijke mensen. Er was nog meer muziek en als kers op de taart een modeshow met traditionele Mongoolse kleding uit alle streken van het land. Daar had het kostuummuseum niet tegenop gekund.

‘s avonds kwamen we terug in het hostel waar onze vrienden die we de afgelopen tijd hadden gemaakt toevallig nog aan het chillen waren. “Jongens, dit gaan jullie nooit geloven”, begon Joost.

10 tips om een couchsurfhost te vinden:

  • Zorg dat je eigen profiel goed laat zien wie je bent, vertel over je reisplannen en zorg dat je antwoord geeft op de vraag waarom het leuk is om jou te hosten.

  • Vertel wat je de host kan bieden: Heb je bijvoorbeeld mooie verhalen te vertellen, kan je iemand iets leren en/of een authentieke maaltijd bereiden.

  • Voorzie je profiel van een foto waarop je goed te zien bent en het liefst in de camera kijkt. Dus zonder zonnebril. Het gaat niet om je mooiste foto, maar mensen willen een connectie voelen.

  • Plaats ook wat ‘actiefoto’s’ die bij je verhaal passen. Die laten zien wie je bent en wat je graag doet.

  • Maak het berichtje naar je potentiële host persoonlijk. Zorg dat je zijn profiel goed bekeken hebt en kijk of je ergens op in kan haken. Waarom zijn jullie een match of waarom wil je de host gaarg ontmoeten? Vertel ook over je plan. Hoelang wil je blijven, wat wil je doen? Vind je het leuk om samen iets te doen?

  • Heb je een actief instagramaccount? Zet dan je instalink in je profiel of stuur hem mee in je aanvraag.

  • Je eerste host vinden is lastig omdat je nog geen reviews hebt wat de manier is voor een host om te checken of je betrouwbaar bent.

    Als je maar geen host vindt, probeer dan eerst kort af te spreken met iemand voor bijvoorbeeld een wandeling door de stad (bijvoorbeeld via de couchsurfing app ‘hangouts’, een berichtje op het forum of een direct berichtje naar een host).

    Of! Host eerst zelf iemand. Dat is niet alleen leuk, maar levert je ook reviews op. En hosts verwelkomen graag surfers die ook zelf hosten.

    Het kan ook helpen om je profiel te verifiëren (hier betaal je couchsurfing extra voor).

    Een andere mogelijkheid om je trustfactor omhoog te krijgen is kijken of je al vrienden hebt die ook op couchsurfing zitten en vragen of zij een referentie voor je willen schrijven.

  • Zoek een host die bij je past, waarvan je helemaal zin krijgt om diegene te ontmoeten.

  • Maar, ook praktisch bij je past. Heb jij last van astma? Ga dan niet bij een roker in huis. Vind je het ongemakkelijk om in de woonkamer te slapen, zoek dan iemand met een logeerkamer.

Couchsurf etiquette

Hoewel er geen echte regels zijn voor couchsurfen, zijn er wel een aantal ongeschreven regels.

Wees sociaal De meeste hosts verwelkomen jou omdat ze graag mensen ontmoeten. Kom dus niet midden in de nacht aan en ga weer vroeg weg. Neem de tijd voor je host om verhalen uit te wisselen (als die daar behoefte aan heeft) en vraag diegene mee met je plannen.
Veel couchsurfers koken voor hun host vaak een traditioneel gerecht. Een goede ijsbreker is een (klein) cadeautje. Stroopwafels, een fles wijn of wat biertjes doen het altijd goed.
Verdiep je je host zijn cultuur, gewoontes en (huis)regels. Kun je gewoon naar vragen en natuurlijk houd je je daar dan aan.

Wees netjes Laat bijvoorbeeld je spullen niet door het huis slingeren. Ruim alles wat je gebruikt hebt op, haal je haren uit het doucheputje en haal je bed af bij vertrek.

Blijf niet te lang 3 dagen/ 2 nachten is een goede richtlijn. Hebben jullie het super gezellig dan kan je uiteraard langer blijven als je host dat leuk vindt. Maar, dring daar niet op aan. Blijf je erg lang, stel dan voor om huur te betalen of te helpen met wat klusjes.

Review schrijven Om je host te bedanken schrijf je een mooie review (als je een fijn verblijf hebt gehad natuurlijk). Bovendien help je een volgende couchsurfer een idee te krijgen van hoe het is om te couchsurfen bij je host.

Zelf hosten Natuurlijk is je host ook welkom als hij jouw land bezoekt. En eigenlijk is het ook wel een ongeschreven regel dat als je de ruimte hebt en je veel gecouchsurft hebt, dat je zelf host wordt. Maar, tegen die tijd lijkt je dat alleen maar fantastisch!

Couchsurfing Vanlife
Couchsurfen

Veilig couchsurfen

  • Lees de reviews, hoe hebben andere mensen deze host ervaren?

  • Wissel telefoonnummers uit. Heeft je treinvertraging, kan je het adres niet vinden? Moet je host plotseling ergens heen? Dan kun je dat direct doorgeven.

  • Volg altijd je intuïtie, heb je van te voren of tijdens je stay geen goed gevoel? Sla deze host dan over of ga weg.

  • Zorg dat je niet afhankelijk bent van je host. Dus dat je bijvoorbeeld genoeg geld hebt om – mocht je om wat voor reden dan ook weg willen – voor een taxi en hotel te betalen.

  • Het is altijd een goed idee om iemand te laten weten waar je bent.

Zelf hosten via couchsurfing

Als je nog niet zelf op reis kan, is hosten een leuke manier om mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Bovendien kan je alvast reviews verzamelen, wat je helpt om een host te vinden als je dadelijk zelf gaat couchsurfen.


Onze eerste keer als couchsurfing-host

Joost en ik vinden het allebei super leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Niet zo gek dus dat we er al langer over dachten om te hosten. Maar, toch moesten we nog een tijdje aan het idee wennen om een ‘vreemde’ in ons huis te laten.

Toen we bedachten dat we op onze reis (met trein en bus van Arnhem naar Singapore) het couchsurfen wilden uitproberen, vonden we dat we toch echt eens zelf moesten hosten. 

Nou, profiel geupdate. Kom maar couchsurfers! Niets.

Arnhem bleek niet zoveel bezocht te worden door couchsurfers of couchsurfers wilden simpelweg niet bij ons logeren… Wat nog niet eens zo gek is, want we hadden 0 referenties.

Uiteindelijk kwam er een berichtje van Peter uit België die graag de Veluwe wilde verkennen.

Onze eerste couchsurfer! Die trouwens letterlijk bij ons op de bank sliep. En echt. Het ijs was zo gebroken.

Hij bleef maar één nachtje. Het was weekend, dus Joost en ik waren vrij. De eerste dag hebben we Peter Arnhem laten zien. Het leuke – kwamen we achter – om iemand rond te leiden is dat je op een hele andere manier naar je eigen stad gaat kijken.

Peter had al veel gereisd en gecochsurft! Dus we vroegen hem de oren van zijn hoofd over zijn couchsurfavonturen. Waar ben je allemaal geweest? Wie is je het meest bijgebleven? Nooit iets vervelends meegemaakt?

We zetten de verhalen door in de kroeg en enthousiast vertelde hij verder. En wij? Wij konden niet wachten om het zelf te gaan beleven!

De volgende dag had ik een zondags ontbijt gemaakt, waar we lichtelijk brak van de vorige avond van genoten. Aan het eind van de ochtend bracht Joost Peter naar de Veluwe waar hij zich zelf verder wel zou redden.

We hebben nog een tijdje contact gehouden via facebook, maar ondertussen is dat verwaterd.

Ik moet een beetje lachen nu ik dit weer ophaal. We zijn zoveel makkelijker geworden in het ontvangen van ‘vreemde’ mensen bij ons thuis. Of het nou couchsurfers, fietsers (via warm showers, soort couchsurfing voor fietsers) of onze vanlifeplatform-klanten zijn haha.

 

 

Tips om te hosten

  • Zorg dat ook jouw profiel volledig is zodat je couchsurfers aantrekt die bij jou passen.

  • Jij bent niet verantwoordelijk voor een ander. Wees niet bang om mensen hun verzoek af te wijzen als je het niet ziet zitten.

  • Wees duidelijk over je huisregels. Dat is fijn voor je couchsurfer, maar ook voor jou.

  • Denk na of je je gasten een huissleutel wilt geven of dat ze alleen in je huis kunnen als jij er ook bent.

  • Voel je niet verplicht om sociaal te doen. Couchsurfers zijn zelfstandige reizigers, je hoeft niet de hele dag met ze op te trekken. Doe wat goed voelt.

  • Vind je het fijn om iemand eerst te zien voordat je diegene in huis haalt, stel dan voor om buiten je huis iemand op te halen.

Ga jij couchsurfen?

Laat het ons weten door ons hier een berichtje te sturen of via instagram.

 

Ps. Het lijkt mij fantastisch om een Vanlife-(web)app à la couchsurfing te hebben.

Dat je met je camper bij mensen een paar nachtjes op de oprit of in het weiland mag staan. Ik heb wel eens geruchten gehoord dat mensen hier mee bezig waren, maar nog niet een werkende app/platform ervan gezien..

Ken jij een app? Wil je er één (met of zonder ons) ontwikkelen?
Laat het me weten!