Een bus ombouwen tot camper in 10 stappen

Je staat in de startblokken om te beginnen aan jouw droom: Een bus ombouwen tot camper. Maar waar moet je beginnen? Wij (Joost en Britte) helpen je graag op weg met dit stappenplan. Lees snel verder en als je nog vragen hebt, mag je ons altijd een berichtje sturen.

Allereerst: Waar moet je op letten bij een bus ombouwen tot camper?

Een bus ombouwen tot camper doe je niet zomaar even. Een goede voorbereiding bespaart je een hoop frustratie en geld. Maak voor jezelf helder wat je nodig hebt en denk je ontwerp uit. Bekijk van te voren (zelfbouw)campers van anderen en huur er eens eentje om uit te vinden wat jij fijn vindt. Plan je stappen vooruit en zorg ervoor dat je weet wat je moet doen en in welke volgorde. Lees ervaringen en doe research naar de producten die je wilt gebruiken. En Last but not least, bedenk wat je zelf kan doen, wat je wilt leren en wat je wilt uitbesteden. Oftewel volg de onderstaande stappen!

Stap 1: Doe dit voordat je begint met het ombouwen van je bus

Sta stil bij je droom. Kijk daarbij verder dan het ombouwen van je bus. Is je camper niet het middel om je droom te bereiken? Stel jezelf vragen zoals: Wat is je bestemming? Hoe ben je daar gekomen? Met wie reis je? En hoe ziet je dagelijkse leven er uit? Als je jouw droom helder maakt, dan is het makkelijker om je wensen te bepalen, je ontwerp te maken en kan je vol vertrouwen starten met het ombouwen van jouw droomcamper. Of moet ik nu zeggen, met het bouwen aan jouw ‘camperdroom’?

Stap 2: Maak een wensenlijst

Bepaal wat je nodig hebt voor jouw vanlife droom. Is jouw droom om in de sneeuw te kamperen? Bedenk dan of je een kachel wilt. Je zult merken dat er dan al gauw meer bij komt kijken. Want wil je een kachel op diesel of op gas? Zo ga je al je behoeftes bij langs: Wat is je droom, wat heb je daarvoor nodig en doe research naar de mogelijkheden. En niet onbelangrijk, bedenk alvast hoe groot je bus moet zijn.

Stap 3: Je camper ontwerpen

Begin met het opdoen van inspiratie. Wat vind je mooi? En welke indeling lijkt je handig? Maak vervolgens een moodboard met een kleine selectie beelden die jouw huisje op wielen het beste verbeeldt. Ga dan schetsen. Begin met een bovenaanzicht. Wat komt waar? Ga dan elk meubel bij langs en check of de items uit je wensenlijst allemaal een plek hebben. Kom je er niet uit? Zoek naar slimme oplossingen en kijk nog eens kritisch naar je wensenlijst. Wat is echt belangrijk voor je? Succes!

Stap 4: Welke bus ombouwen tot camper?

Hoe kies je de juiste bestelbus voor jouw camper? Zet de type bussen die bij jouw wensen passen op een rijtje. Doe onderzoek naar de bussen die in jouw budget passen. Welke uitvoeringen uit welk jaar met welke kilometerstanden komen in aanmerking? Ga na of deze type bussen goed bekend staan. Maak de afweging welke bestelbus(sen) voor jou de beste keuze is. Dit is je zoekopdracht. Zet je zoekvraag uit of ga zelf opzoek. Het een goed idee om je potentiële bus te laten keuren door iemand die er verstand van heeft voordat je hem koopt.

Stap 5: Wensen, bus, ontwerp & budget in balans

Stem je wensen, bus, ontwerp en budget op elkaar af. Bij het ontwerpen van je camper moet je nou eenmaal keuzes maken. Afwegen dus. Ga na wat er essentieel is voor jouw droom. En wat de bijzaken zijn.

Stap 6: Je ontwerp verfijnen

Als het goed is heb je nu je bus gekocht. Wauw, je eigen bus! Nu nog die bus ombouwen tot camper. Maar eerst.. het schetsontwerp definitief maken. Ga in je bus staan en probeer het ontwerp voor je te zien. Voelt het goed? Bekijk de vorm van de bus – het was je vast al opgevallen – de muren lopen dus rond! Bedenk hoe de muren lopen na het isoleren en de beplating. Meet dan de bus op en teken je ontwerp zo precies mogelijk uit.

Stap 7: Bouwers klaar? Bouwen maar!

Je wilt beginnen met een schone en vooral roestvrije bus. Indien van toepassing installeer je eerst de ramen en het dakluik. Dan begin je met het isoleren en leg je de bedrading van je elektra aan. Vervolgens zet je het plafond erin, betimmer je de muren en leg je de vloer. Nu heb je eindelijk de definitieve maten van je ruimte. Pas indien nodig de maten van je ontwerp nog eens aan.

Stap 8: Verder bouwen aan je droomcamper

Dan begin je met de meubels in te bouwen en plaats je de eventuele elektra- gas- en watersystemen. Vind je dit lastig, schakel de hulp in van een expert. Als je begint met je bank en bed dan kan je al vrij snel proefcamperen! Koken doe je dan nog even op een campinggasstel. Wanneer je de keuken hebt geplaatst is het al echt een huisje op wielen. Jouw zelf omgebouwde huisje! Je zult zien, dat geeft een fantastisch gevoel. Vergeet je camper niet te keuren bij RDW.

Stap 9: De finishing touch

Maak je camper helemaal naar jouw wens. Verf je huisje in een kleur en zoek mooie gordijnen uit. Welke handgreepjes gaat het worden? Een bonte print om de kussens? Of juist een fijne zachte kleur? Plantjes, gezellige kruidenpotjes en een schilderijtje? Gezellig, maar zorg er wel voor dat ze niet je bus doorvliegen.

Stap 10: Een bus ombouwen tot camper, you did it!

Alsof je bus ombouwen tot camper nog niet genoeg avontuur was, het gaat nu echt beginnen!

Onze beste bouwtips ontvangen?

Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief vol waardevolle
informatie voor het bouwen van jouw camper.