BPM camper berekenen

Wil jij de BPM camper berekenen? En vind jij “leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker” ook zo’n dooddoener? Vooral als je na uren uitzoekwerk nog niet weet hoe je de BPM voor je camper berekent? Wij gaan je helpen! We maken het en leuk, want wie wordt er nou niet blij van een flowchart? En makkelijker, beloofd.

BPM

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen

Waar staat BPM voor?

BPM staat voor Belasting van personenauto’s en motorrijwielen. De BPM is een van de belastingen die wordt geheven op motorrijtuigen. Andere belastingen zijn de BTW en de motorrijtuigenbelasting, maar dat is een ander verhaal.

Wanneer BPM Camper betalen?

Wanneer je zelf een bus gaat ombouwen tot camper zijn er twee momenten dat er mogelijk BPM betaald moet worden:

  • Bij het kopen van een bus die je nog gaat ombouwen tot camper.
  • Wanneer je jouw bus hebt omgebouwd tot camper en deze laat omkeuren bij de RDW.

 

Let op! Het is mogelijk dat je twee keer BPM aangifte moet doen.

Moet ik BPM Camper betalen?

Of je wel of geen BPM moet betalen hangt van verschillende factoren af. Er zijn nogal wat regels – en regels zouden regels niet zijn zonder uitzonderingen. Op de BPM-pagina’s van de belastingdienst.nl vind je de brei aan deze BPM regels en uitzonderingen. Kan dat niet wat makkelijker? Ja. Kan dat ook leuker? Zeker! Wat dacht je van onze BPM camper Flowchart. Beantwoord de vragen die op jou van toepassing zijn, dan weet je meteen of je BPM aangifte moet doen en zo ja of je moet betalen.

Veelvoorkomende BPM situaties:

BPM bestelbus naar camper: Ik koop een bestelbus op marktplaats die ik wil ombouwen tot camper

Als een ondernemer een tweedehands bestelbus jonger dan 5 jaar verkoopt, moet de verkopende ondernemer BPM-aangifte doen. Waarschijnlijk berekent hij dit wel door in de verkoopprijs. Jij hoeft zelf geen aangifte te doen en bent daar ook niet verantwoordelijk voor. Als een particulier een bestelauto verkoopt is de BPM al betaald en hoef je ook dan geen aangifte te doen.

Voor een tweedehands bestelbus ouder dan 5 jaar hoef je nu geen BPM te betalen en geen aangifte te doen. Let er wel op dat wanneer je het voertuig omkeurt tot camper je mogelijk wel BPM moet betalen.

 

Mijn voertuig staat geregistreerd als personenauto, deze wil ik omkeuren naar camper

Je hoeft geen BPM te betalen en geen aangifte te doen. Van personenauto naar camper is namelijk geen fiscale verschuiving.

Ik keur mijn bestelbus om tot camper

Je moet BPM betalen op basis van de nettocatalogusprijs, maar je mag afschrijving in mindering brengen. Uitzondering: Voor campers ouder dan 17,5 jaar hoef je geen BPM te betalen, maar je moet nog steeds aangifte doen.

Heb jij zelf bij aanschaf van de bestelbus al BPM afgedragen? Dan moet je wel aangifte doen, maar mag je het al betaalde bedrag in mindering brengen. Meestal komt het er op neer dat je geen BPM meer hoeft te betalen.

Heb jij geen BPM hoeven te betalen bij aanschaf van de bestelbus? Dan kan het zijn dat een vorige eigenaar dit wel gedaan heeft. Maar hoe weet je dat? Zoek op met de kentekencheck van rdw.nl of de bestelbus (naast jou) al eens in particulier bezit is geweest. Zo ja, bel dan met de belastingdienst om te checken of er al eens BPM betaald is. Het al betaalde bedrag mag jij in mindering brengen.

Ik ga een al geregistreerde camper op mijn naam zetten.

Je hoeft geen BPM te betalen en geen aangifte te doen. Er vindt namelijk geen fiscale verschuiving plaats.

 

BPM camper Duitsland: Ik importeer een bestelbus uit Duitsland

Wanneer je een bestelbus invoert die jonger is dan 5 jaar moet je BPM betalen op basis van de nettocatalogusprijs, maar je mag afschrijving in mindering brengen. Let er wel op dat bij het omkeuren naar camper je nog een keer BPM aangifte moet doen al hoef je hoogst waarschijnlijk niks meer te betalen.

Wanneer je een bestelbus invoert die ouder is dan 5 jaar hoef je geen BPM te betalen, maar je moet wel aangifte doen.
Let op: Wanneer je het voertuig omkeurt tot camper moet je nog een keer aangifte doen en waarschijnlijk wel BPM betalen.

Optie: Je kan ook wachten met het invoeren van je bus totdat je er een camper van hebt gemaakt. Dan wordt de afschrijvingskorting voordeliger, maar je mag er in de tussentijd niet mee rijden.

BPM Camper Berekenen

De BPM berekenen voor je camper (to be), hoe doe je dat? De BPM voor een camper of een bestelbus bepaal je aan de hand van de catalogusprijs. Mocht je een personenbus kopen en BPM moeten betalen dan wordt de hoogte van de BPM bepaald door de hoeveelheid CO2 uitstoot (lees hier meer). Hieronder leggen we uit hoe je de BPM berekent voor campers en bestelbussen aan de hand van de catalogusprijs.

Zelf je BPM  berekenen
voor campers en bestelbussen

Stap 1: Stel de nettocatalogusprijs vast.

De catalogusprijs
Voordat je de nettocatalogusprijs kan vaststellen heb je de catalogusprijs nodig. Oftewel de officiële nieuwprijs van het voertuig (inclusief de extra opties, accessoires en de meerkosten voor bijzondere uitvoeringen). Voor voertuigen met een Nederlands kenteken vind je die via de kentekencheck bij de RDW. Vul je kenteken in en navigeer naar het tabblad ‘fiscaal’. Hier vind je voor de meeste auto’s de catalogusprijs. Kan je de catalogusprijs niet vinden of ben je gewoon benieuwd naar de BPM van bepaalde types, dan kan je bij een BPM calculator spieken.

De nettocatalogusprijs
De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs zonder BPM en zonder BTW. Wanneer je de nettocatalogusprijs uitrekent moet je eerst de BPM eraf halen en dan pas de BTW. Let op: Voor 1 oktober 2012 was het BTW tarief 19% en niet de huidige 21%. De rekensom is dus als volgt:

Berekening voor 1 oktober 2012:
nettocatalogusprijs = (catalogusprijs – BPM) : 1,19

Berekening vanaf 1 oktober 2012:
nettocatalogusprijs = (catalogusprijs – BPM) : 1,21

 

Stap 2: Bepaal het bruto BPM tarief

Voor bussen/campers die rijden op diesel geldt een andere berekening dan voor bussen/campers die op benzine rijden. De berekeningen zien er als volgt uit:

BPM tarief zonder dieselmotor = nettocatalogusprijs x 0,377 – 1283

BPM tarief met dieselmotor = nettocatalogusprijs x 0,377 + 273

Voor de fanatiekelingen: Je mag een ouder tarief gebruiken als die lager is dan het huidige BPM‑tarief tussen de datum van ingebruikname van het voertuig en de datum van de BPM‑aangifte. Je vult dan ‘Verzoek toepassing historisch bruto bpm‑bedrag’ in bij je aangifte. De historische tarieven vind je hier.


Stap 3: Een voordeliger BPM voor je camper 😏

We zijn er nog niet. Je mag een korting toepassen. Dit kan volgens een koerslijst, bij uitzondering met een taxatierapport en met de ‘Fortfaitaire tabel’ van de belastingdienst.

Je mag zelf de voordeligste methode kiezen. Maar de korting bepalen met de Fortfaitaire tabel geeft veruit de minste rompslomp en is meestal het voordeligst.

Netto BPM berekenen met de fortfaitaire tabel
Let op! Er is een verschil tussen de fiscale categorieën ‘bestelbus’ en ‘personenauto’s/campers’. De bestelbus heeft namelijk na 5 jaar een afschrijvingspercentage van 100% oftwel je hoeft er dan geen BPM over te betalen.

Berekening totaal te betalen BPM:
netto BPM tarief = ((100 – afschrijvingspercentage) / 100) x bruto bpm

BPM Camper berekenen met fortfaitairetabel
BPM Camper berekenen met fortfaitairetabel voor bestelbus

Een periode die begint op de laatste dag van een maand en eindigt op de laatste dag van een kortere maand, is bij de berekening een hele maand. 

Voorbeeld:

  • 31 januari tot en met 28 februari is 1 maand
  • 31 januari tot en met 1 maart is 2 maanden

Rekenvoorbeeld BPM camper

De situatie

Ik koop een bestelbus op marktplaats van 8 jaar oud van een timmerman. Bij aanschaf hoef ik of de timmerman geen BPM te betalen en geen aangifte te doen want er vind geen fiscale verschuiving plaats en de bus is ouder dan 5 jaar. Ik bouw de bus om tot mijn droomcamper en laat hem (om)keuren bij het RDW. Nu moet ik wel aangifte doen en BPM betalen. De bus is nu 8 jaar, 8 maanden en 7 dagen oud.

Kenmerken voertuig

  • Bestelbus naar camper
  • Diesel
  • 8 jaar, 8 maanden en 7 dagen na 1e toelating
  • Catalogusprijs: € 48.390 (RDW kentekencheck)
  • Bruto BPM: € 11.703 (RDW kentekencheck)

De berekening

Hoewel de kentekencheck van de RDW al het Bruto BPM aangeeft, rekenen we die toch even na.

Stap 1: De Nettocatalogusprijs

(48390-11703):1,21=30320
De nettocatalogusprijs is 30.320 euro

Stap 2: Het Bruto BPM tarief

We vullen de berekening in voor een dieselmotor:
30320 x 0,377 + 273 = 11703

Het bruto BPM tarief is 11.703 euro

Stap 3: Afschrijvingskorting met de fortfaitaire tabel

We gebruiken de tabel voor personenauto’s/campers. De berekening voor deze camper van 8 jaar, 8 maanden en 7 dagen ziet er zo uit:

  • Over de eerste 8 jaar en 6 maanden is de afschrijving 89%.
  • Over de overige 2 hele en de laatste gedeeltelijke maand is de afschrijving: 3×0,25%.

De berekening van de totale afschrijving: 89%+(3×0,25%)= 89,75%

Totaal te betalen BPM:

((100 – 89,75) / 100) x11703 = 1200 euro

Hoe doe je BPM aangifte voor
je camper (to be)?

Aangifte BPM per post

De aangifte per post is wat rompslomp. Maar helaas wel de enige optie wanneer je aangifte wilt doen voor een bestelbus of als je niet de fortfaitaire tabel wilt gebruiken, maar het netto BPM berekent aan de hand van een taxatierapport of koerslijst. Vul altijd je mailadres in bij de contactgegevens, dan krijg je het betaalverzoek per mail en niet per post en dit gaat een stuk sneller.

Het aangifteformulier vind je hier.

 

Verwerking BPM aangifte

Zodra je de verschuldigde BPM hebt betaald, verstuurt de belastingdienst het ‘fiscale akkoord’ naar de RDW. Die doet de kentekenkaart binnen 5 werkdagen op de post. Zodra je het kenteken hebt gaat de motorrijtuigenbelasting lopen. Je betaalt de volle mep en moet zelf het kwarttarief voor een camper aanvragen. Dan pas heb je het kwarttarief.

Besteed het BPM camper berekenen uit

Vind je het lastig om de catalogusprijs te vinden? Of wil je uberhaupt niet aan die BPM beginnen? Je kan het BPM camper berekenen gelukkig ook uitbesteden.
De volgende bedrijven helpen je graag:

Xray

Met de calculator van Xray mag je gratis het nog te betalen BPM bedrag berekenen. Voor 59,95 euro koop je een compleet ingevuld BPM-aangifteformulier. Deze print je uit en stuur je op naar de belastingdienst.

Autotelex

Ook bij Autotelex krijg je gratis een indicatie van het nog te betalen BPM bedrag. Het complete ingevulde BPM-aangifteformulier kost bij Autotelex 29,95 euro. Deze print je uit en stuur je op naar de belastingdienst.

Veelgestelde vragen BPM

Hoe kan het dat ik twee keer BPM aangifte moet doen voor mijn camper?

Een ‘bestelbus’ en ‘personenauto/camper’ zijn twee verschillende fiscale categorieën en gelden er andere regels. Het kan zo zijn dat wanneer je een bestelbus koopt je BPM aangifte moet doen en wanneer je hem laat omkeuren tot camper nog een keer. Het komt vrijwel nooit voor dat je beide keren BPM moet betalen.

krijg je vanzelf een rekening voor de BPM (na keuring) of betaal je uit jezelf?

Nee, dit moet je zelf indienen en betalen.

Uitzondering: Als je zakelijk een bestelauto jonger dan 5 jaar verkoopt, krijg je melding van de belastingdienst dat je BPM moet betalen.

Ik heb de BPM betaald, wanneer krijg ik mijn kentekenbewijs?

Binnen 2 dagen verwerkt de belastingdienst je betaling en verstuurt het ‘fiscale akkoord’ naar de RDW. Binnen 5 dagen doet de RDW de kentekenkaart (het nieuwe kentekenbewijs) op de post.

Moet ik altijd BPM aangifte doen als ik een auto koop – ook als ik geen BPM hoef te betalen?

Ja, je moet altijd aangifte BPM doen. Behalve:

  • Als je een personenauto wilt registeren als camper. (Dit is geen fiscale verschuiving).
  • Je als particulier een bestelbus koopt. (De dealer of vorige eigenaar is verantwoordelijk voor de BPM)

Hoe kan ik zien of er al eens BPM voor mijn bestelauto betaald is?

Als een bestelauto in particulier bezit is (geweest) kan het zijn dat er al eens BPM betaald is die je in mindering mag brengen. Doe de kentekencheck bij de RDW. Bij ‘Aantal eigenaren privé / zakelijk’ staan er getallen. Staat er bij privé meer dan 1 getal (oftewel naast jou nog een andere particulier) dan is het de moeite waard om de belasting te bellen.

Wat als ik een personenauto van een ondernemer koop (bijvoorbeeld een buurtbus) als particulier, moet ik dan BPM betalen?

Nee, tenzij je deze importeert.

*Ondanks het zorvuldig checken van de BPM informatie op deze pagina met de belastingdienst zijn wij op geen enkele manier verantwoordelijk voor onjuistheden en de gevolgen daarvan.

En? Hebben we de BPM leuker en makkelijker kunnen maken?

Laat het ons weten, vinden we leuk. Achter de schermen werken we namelijk hard aan het behapbaar maken van campers bouwen en alles wat er bij komt kijken. 

Zo kunnen we je helpen om jouw droomcamper te realiseren:

Bouw vol vertrouwen aan jouw camper en maak je vanlifedroom waar!

(Samen) aan de slag in de Camper Werkplaats

Onder begeleiding aan je camper bouwen. Met gereedschap leren werken. Je plan voorleggen. Of zelfstandig gebruik maken van de werkplaats en de machines.

Van bus tot droomcamper cursus

Coming soon! De online cursus waarin je alles leert om zelf je camper te bouwen. Schrijf je nu in voor de wachtlijst en krijg als eerste toegang.

Onze beste bouwtips ontvangen?

Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief vol waardevolle
informatie voor het bouwen van jouw camper.